Trappan mot ingenting
2014-05-27

Trappan mot ingenting

*Trappan på bilden har inget med artikeln att göra.

I Kivik på Österlen finns en mycket intressant trappa som är gjord i svartmålat stål, och den leder till… ingenstans! Trappan är tillverkad av konstnären Gerth Wingårdh, och representeras av Kivik Art Center.

”Himlatrappan”

Ingen får beträda den så kallade Himlatrappan på grund av säkerhetsskäl. Trots detta har ett antal personer testat att klättra upp på den, vilket skapat viss tumult i närområdet. Efter händelsen blev det skriverier i Ystads Allehanda om just detta, och vissa säkerhetsåtgärder fick tas av Kivik art center. En tydlig varningsskylt samt en stor gallergrind är nu på plats.

Utsikten från den 18 meter höga trappan går ut över den skånska kusten och över mot Blekinge.

Intressant nog säger Gerth Wingårdh att konstverket ska framkalla en önskan om att klättra upp för en trappa, men tanken är inte att det är just denna som ska bestigas. Han tillägger vidare: – ” Jag är själv ganska höjdrädd, men kan med blicken reflektera var min egen komfortzon finns längs den här trappan. ”

Så det finns verkligen en tanke bakom detta konstverk som han själv har fått ge uttryck för på ett sådant sätt. Ändå är det intressant, eftersom många känner att olika höjder fascinerar oss som människor, samtidigt som de skrämmer oss.

Du hittar hela artikeln från Ytads Allehanda här och vill du läsa mer om olika trappor, kan du göra det på flintakonstbetong.se.

Upphovsrätten tillhör vacreativestudios.se | 2014