Skatteregler om du tjänar pengar på din hobby
2014-04-22

Skatteregler om du tjänar pengar på din hobby

När man sitter hemma och pysslar och donar med sina olika hobbys tillräckligt länge så är det ju oundvikligt att man börjar bli ganska bra på det till slut. Eventuellt kan man ju faktiskt börja tjäna lite pengar på att sälja sina verk. Oavsett om man dekorerar skal till mobiltelefoner, gör snygga kort eller något annat kreativt så finns det ju en marknad för unika och handgjorda saker.

Men hur ser egentligen lagen ut för att tjäna pengar på sin hobby? Måste man till exempel betala inkomstskatt om man säljer produkter från sin hobbyverksamhet?

Lyckligtvis finns det väldigt lättsmält och tydlig information på skatteverkets hemsida. Hobbyverksamhet är något som är ganska tydligt definierat i lagstiftningen, och det du sysslar med hamnar i den kategorin enligt följande kriterier.

Hobby är något du själv utövar på din fritid.

Hobbyn är inte din huvudsakliga försörjning.

Du utför inte arbete på uppdrag av någon annan.

Det kan kännas motigt att behöva deklarera och betala skatt för ens hobbyförsäljning, men något som är bra är att du kan få avdrag för materialet och verktyg du använder i verksamheten.

Läs mer om skattelagstiftningen för hobbyverksamhet här: Hobbyverksamhet SKV 344

Om du tycker att det dokumentet känns tungt så går det alltid att ringa till Skatteverket och ställa frågor. De är alltid väldigt hjälpsamma, och antagligen vana att prata med skatteanalfabeter som mig.

Upphovsrätten tillhör vacreativestudios.se | 2014