Första svenska föreningen för Bitcoins
2014-03-21

Första svenska föreningen för Bitcoins

Den digitala valutan Bitcoin har nu fått en förening i Sverige. Svenska Bitcoinföreningen startades den 4:e December med syftet att informera om Bitcoins, samt främja övergång till och användande av valutan.

- Vi är många som har varit aktiva i flera år och känner att det är dags att organisera oss på samma sätt som man redan har gjort i många andra länder, säger Mats Henricson, ordförande i föreningen.

Bitcoin har varit väldigt omdiskuterat sedan det lanserades under 2009. Ekonomer har haft delade reaktioner kring valutan. En del har sett på det som en elegant lösning för en digital valuta, medan andra har tyckt att den hänger alldeles för mycket på att andra ska acceptera den som betalning. Många har ansett att det varit en dålig investering utan potential för genomslagskraft eller framtidssäkerhet, men många affärer på internet accepterar idag betalning med Bitcoins. Dess värde på marknaden har sett en stor ökning, även om det fluktuerat kraftigt. Vid ett tillfälle var den värd cirka 7 150 kr per virtuellt mynt, och idag har en Bitcoin ett värde på omkring 5 420 kr.

Valutan har även kritiserats för att den erbjuder totalt anonyma betalningar, och därför gör den till ett svårstoppat verktyg för pengatvätt och andra olagliga aktiviteter.

För en kort introduktion till vad Bitcoin egentligen är så hänvisar deras officiella sida till den här videon.

Är du intresserad av lite mer traditionella betalningslösningar, besök Cash ITs webbplats.

Svenska Bitcoinföreningen har planerat att ha sitt första årsmöte den 9:e Mars i Stockholm, och uppmuntrar alla intresserade till att bli medlemmar inför detta. Medlemskapet är gratis, och formulär, stadgar, nyhetsuppdateringar och mer information om valutan finns på deras hemsida: http://www.bitcoinforeningen.se/

Upphovsrätten tillhör vacreativestudios.se | 2014