Fantastisk användning av glas i arkitektur
2014-04-04

Fantastisk användning av glas i arkitektur

Väl uppförda glasbyggnader kan vara helt fantastiska. Deras transparanta, eteriska karaktär skapar stora möjligheter för extraordinära skapelser inom arkitekturen. Det är helt enkelt ett mycket användbart material för kreativa arkitekter. För att hylla glasmaterialet och hur viktigt det är i våra hus och hem har nättidningen The Coolist satt ihop en lista över 15 särskilt imponerande och kreativa mästerverk i användningen av glas i arkitektur.

Några av byggnaderna de tar upp är:

Basque Health Department building i Bilbao, Spanien

Den här otroligt häftiga byggnaden är designad av arkitektfirman Coll-Barreu. Ett sant mästervärk av metall och vinklat glas i en nästan organisk form. När det kommer till glas i arkitektur är den här byggnaden garanterat en av de mest progressiva i världen.

Glasbalkongerna i Sears Tower

Sears Tower är redan en imponerande skyskrapa som tornar över de andra byggnaderna i Chicagos skyline. Men den detalj som särskilt sticker ut är de svindlande glasbalkongerna som sticker ut ur fasaden nära dess topp – 108 våningar och nära 412 meter över marken. Helt klart ett fantastiskt tillskott, men själv får jag svindel bara av att se bilderna. Jag får helt enkelt beundra dem på avstånd.

National Grand Theater i Kina

National Grand Theater of China är en massiv kupol av glas och titan, och är tveklöst ett av Kinas största arkitekturella verk under det senaste årtiondet. Den här byggnaden rymmer en opera, en teater och en musikhall med sittplatser för 5 452 gäster. Byggnaden är ritat av Paul Andreu, som är välkänd just för sitt arbete med glas i arkitektur, och det här teaterhuset är allmänt sett som hans största mästerverk.

Mer inom byggnation med glas hittar du på Ringström.se.

Kolla även in hela artikeln för mer byggnader och bilder här: Amazing Glass: 15 Creative Uses of Glass in Architecture

Upphovsrätten tillhör vacreativestudios.se | 2014